Novosti
12.10.2022.
Ekonomske publikacije

Trzavica globalne ekonomije - barometar Q3 2022

Trzavica globalne ekonomije – barometar Q3 2022

Kako jesen nastupa širom severne hemisfere, nebo se zatamnjuje nad globalnom ekonomijom. Osim posledica rata u Ukrajini, koje smo istakli u našem poslednjem barometru, globalno monetarno pooštravanje i višestruka ograničenja kineskog rasta daju u najmanju ruku sumornu perspektivu.

Kratkoročno posmatrano, deluje da se privreda postavlja u režim "stagflacije" u kom koegzistiraju skoro nikakav rast i rapidno rastuće cene. Mogućnost globalne recesije, u međuvremenu, postaje sve jasnija. Opšte revidiranje nadole naših prognoza rasta BDP-a u ovom kvartalu to odražavaju.

Naše promene u proceni takođe su u skladu sa ovom logikom i sa brojnim revidiranjem naniže u poslednjem kvartalu. Coface je snizio ocene osam zemalja (Italija, Danska, Švajcarska, Kipar, Luksemburg, Malta, Egipat and Čile), posle 19 u drugom tromesečju. Snižene ocene rizika za 49 sektora naglašavaju jasno pogoršanje uslova u sektorima koji su osetljivi na ekonomski ciklus (građevinski, metalni i drvni sektor).

Nad Evropom, više nego bilo gde drugde, posebno prete oblaci. Nakon potpunog gašenja gasovoda Severni Tok početkom septembra, energetska kriza izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu se intenzivira. Stari kontinent se stoga priprema za "nametnutu" trezvenost, jer je Evropska Unija konačno usaglasila plan za smanjenje potrošnje gasa, dok su neke industrije najavile da će smanjiti proizvodnju kako bi se izborile sa rastućim troškovima energije. Dok se region priprema da se umota u zimsku odeću, čini se neizbežnim da će morati da racionalizuje svoju potrošnju energije, posebno prirodnog gasa i električne energije. Nemačka, vodeća industrijska sila na kontinentu, biće na čelu ove krize (za više informacija pogledajte našu Anketu o korporativnim plaćanjima u Nemačkoj 2022.).
 

Preuzmite celu publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite publikaciju : Trzavica globalne ekonomije - barometar Q3 2022 (6,85 MB)
Vrh strane
  • Serbian
  • English