Novosti
20.08.2013.
Rizik zemlje i ekonomske studije

Coface Baltic Top 50: Rang lista najvećih kompanija u Baltičkom regionu odslikava ekonomski oporavak

Inside_business_4

  Prvi put je kompanija Coface sprovela studiju koja se bavila istraživanjem 50 najuspešnijih kompanija u Letoniji, Litvaniji i Estoniji. U 2012, ukupan prihod najvećih kompanija u Baltickom regionu porastao je za 7,6% za oko 36 milijardi evra. Više od 190.000 ljudi bilo je zaposleno kod njih (+3% u odnosu na 2011.). Detaljna analiza zemlje ukljucujući i pregled i izveštaj sektora obuhvaćeni su anketom.

 

  „Naša Baltic Top 50 studija stavlja rast tržišta u centar pažnje. Region se u velikoj meri oporavio posle ekonomske krize 2009.Sve tri države prijavile su postojan rast koji je iznosio od 3,3% u Estoniji do 5,1% u Letoniji“, objašnjava Katarzyna Kompowska, izvršni direktor za Centralnu Evropu.

 

 

 

3 najvece kompanije: Kada se nafta i gas sretnu sa holdinzima

 

  Sa prometom od oko 6,3 milijarde evra (+7% u odnosu na 2011.), Orlen Lietuva AB, naftna i gasna kompanija sa sedištem u Poljskoj i sa ogrankom u Litvaniji, na prvom je mestu u 2012. Vilniaus Prekyba UAB (2,8 milijardi evra, +8%) nalazi se na drugom mestu i Maxima Grupe UAB (2,4 milijarde evra, +5%) na trecem. Ove tri kompanije sve sa sedištem u Litvaniji - generisale su skoro trećinu ukupnog prometa svih kompanija iz Baltic Top 50. Četvrto mesto pripada litvanskoj kompaniji Maxima LT UAB (promet od 1,4 milijarde evra, +3%), a iza nje je jedina nelitvanska kompanija u prvih pet, estonski Ericsson Eesti AS sa prometom od 1,3 milijarde evra (+7%) . Najveća letonska kompanija, Uralchem Trading SIA, na 6. je mestu.

 

Analiza zemlje: Litvanija trese Baltik

 

  Ukupan prihod najvećih kompanija u Baltičkom regionu porastao je za 7,6% u odnosu na prethodnu godinu do oko 36 milijardi evra u 2012. Skoro 70% toga cini doprinos 29 litvanskih kompanija na listi. Dvanaest kompanija su letonske i samo devet estonske. Letonija je imala najveću stopu rasta BDP-a u Evropi u 2012. (5,1%). Takođe, letonske kompanije pokazale su najvišu stopu rasta prometa u ovoj studiji (prosecna stopa: 18%). Promet estonskih kompanija porastao je za 13% u proseku, litvanske kompanije su morale da se zadovolje sa 9%.

 

Analiza industrije: Nafta i gas kao elementi sa najboljim rezultatima

 

nafta_gas

  U 2012, naftni i gasni sektor postao je jedan od sektora sa najdinamicnijim rastom na Baltiku, gde su kompanije ostvarivale plus od 29%. Baltički naftni i gasni giganti generisali su promet od oko 8,5 milijardi evra (+10,3%). Jedini sektor sa negativnom stopom rasta je bila energetika. Ipak, energetske kompanije su i dalje na trećem mestu u pogledu prometa.

Bice uzbudljivo videti da li Baltički region još uvek dobro napreduje u širem kontekstu kao što je CEE region. Budite u toku sa studijom CEE Top 500, objavljenoj u septembru.

 

 

 

 

 

 

 

Metodologija

 

  Najveće kompanije u pogledu prometa u svakoj od navedenih zemalja (promet od = 120 miliona evra) zabeležene su, a iskljuceni pružaoci finansijskih usluga kao što su banke, osiguravajuća društva, lizing kuce i brokeri. Pored prihoda, rangiranje na listi Coface Baltic Top 50 preduzeca obuhvata i druge kljucne korporativne indikatore, npr. neto profit i broj zaposlenih. Promet i profit su konvertovani u EUR na osnovu kursa na kraju 2012. Podaci su uzeti iz naše baze podataka i dopunjeni spoljnim informacijama po potrebi. Kompanije koje su pozvane da ucestvuju u anketi, a koje su odbile da ucestvuju nisu ukljucene su u konačno rangiranje.

Vrh strane
  • Serbian
  • English