Novosti

Šta je novo?

12.01.2023.
Rizik zemlje i ekonomske studije

Sve novosti

11.01.2023.
Rizik zemlje i ekonomske studije

Ponovno otvaranje Kine ima pozitivan, ali postepen uticaj na potrošnju

Proces ponovnog otvaranja Kine došao je brže i ranije nego što se očekivalo. Ekonomski, socijalni i fiskalni troškovi zero-Covid politike doveli su do ogromne neizvesnosti u vezi sa privredom, teško opterećujući potrošnju i investicije.

Pročitajte više
07.11.2022.
Rizik zemlje i ekonomske studije

Lithium: large-scale industrial opportunities but limited medium-term supply

With the conversion to electric or hydrogen vehicles under greater scrutiny than ever, lithium is making its mark as a strategic raw material of vital importance.

Pročitajte više
12.10.2022.
Rizik zemlje i ekonomske studije

Trzavice globalne ekonomije - Q3 2022 barometar

Osim posledica rata u Ukrajini, globalno monetarno pooštravanje i višestruka ograničenja kineskog rasta daju sumornu perspektivu. Kratkoročno posmatrano, deluje da se privreda postavlja u režim "stagflacije" gde koegzistiraju skoro nikakav rast i rapidno rastuće cene. Mogućnost globalne recesije, u međuvremenu, postaje sve jasnija. U tom kontekstu, Coface vrši opšte revidiranje naniže svojih prognoza rasta BDP-a i procene po zemljama i sektorima. Pogledajte ih!

Pročitajte više
13.09.2022.
Rizik zemlje i ekonomske studije

Istraživanje o plaćanju preduzeća u Nemačkoj 2022: kompanije se pripremaju za još jednu krizu

Čini se da je uticaj na korporativna plaćanja u 2022. umeren i relativno manji u odnosu na šok na ekonomiju. Međutim, kompanije su kratkoročno obazrive i veoma pesimistične u pogledu budućnosti. Christiane von Berg, naš ekonomista za region Severne Evrope, detaljno opisuje uslove plaćanja i očekivanja kompanija u Nemačkoj.

Pročitajte više
07.07.2022.
Rizik zemlje i ekonomske studije

Azija - Pacifik: kompanije se suočavaju sa porastom kreditnog rizika uprkos kraćim kašnjenjima u plaćanju

Kompanije se u azijsko-pacifičkom regionu suočavaju sa rastućim kreditnim rizicima uprkos kraćim kašnjenjima u plaćanju. Istraživanje kompanije Coface koje se bavi korporativnim plaćanjima u Aziji za 2022. godinu sprovedeno je između novembra 2021. godine i februara 2022. godine i pruža uvid u evoluciju ponašanja u pogledu plaćanja i prakse upravljanja kreditom oko 2800 kompanija širom azijsko - pacifičkog regiona tokom još jedne godine pandemije. Ispitanici dolaze sa devet tržišta (Australija, Kina, Hong Kong, Indija, Japan, Malezija, Singapur, Japan i Tajvan) i 13 sektora koji se nalaze u okviru azijsko-pacifičkog regiona.

Pročitajte više
01.06.2022.
Korporativne vesti

Coface i Al Rajhi Takaful sklopili strateško partnerstvo u području kreditnog osiguranja

Coface i Al Rajhi Takaful, jedna od najvećih finansijskih institucija i osiguravajućih društava u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, sklopili su strateško partnerstvo za distribuciju rešenja kreditnog osiguranja i pomoć saudijskim preduzećima u ubrzanju rasta na domaćem i izvoznim tržištima.

Pročitajte više
26.05.2022.
Rizik zemlje i ekonomske studije

Srednjoročni i dugoročni učinci rata u Ukrajini na globalne sektore: šta je sa njihovom otpornošću

Kratkoročno, svi sektori za koje Coface objavljuje sektorske procene rizika biće pogođeni posrednim efektima ruskog prodora u Ukrajinu. Koji će sektori biti najotporniji? Pročitajte našu celu studiju!

Pročitajte više
18.05.2022.
Korporativne vesti, Novosti o proizvodima

Discover Broker Portal Insights, our new video series

Discover the Coface Broker Portal with Broker Portal Insights, our new video series!

Pročitajte više
11.05.2022.
Rizik zemlje i ekonomske studije

Coface istraživanje o korporativnom plaćanju u Kini: povećani rizici u poremećajima u lancu snabdevanja i rastućim cenama sirovina

Coface istraživanje o plaćanju preduzeća u Kini iz 2022. pokazuje da je manje preduzeća naišlo na kašnjenja u plaćanju u 2021., ali ona koja jesu prijavila su duža razdoblja kašnjenja s plaćanjem nego u prethodnoj godini. Prosečna kašnjenja u plaćanju porasla su sa 79 dana u 2020. na 86 dana u 2021. Preduzeća u 9 od 13 sektora izvestila su o povećanju kašnjenja u plaćanju, najpre u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, koji su zabeležili najveći porast od 43 dana, a zatim drvni sektor, transport i tekstil.

Pročitajte više
10.05.2022.
Rizik zemlje i ekonomske studije

Rat u Ukrajini: Mnogo (velikih) gubitnika, malo (pravih) pobednika

Više od dva meseca od početka rata i ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara, izgledi za brzo rešavanje rata čine se sve manje izglednim. Sankcije Rusiji i dalje traju, ali povratak na uslove koji su važili pre rata čine se gotovo nemogućim, čak i u slučaju privremenog okončanja sukoba.

Pročitajte više
05.05.2022.
Rizik zemlje i ekonomske studije

Porast broja nesolventnih kompanija u srednjoj i istočnoj Evropi

Različite privredne okolnosti, mere podrške i zakonske promene uticali su na trendove nelikvidnosti u zemljama srednje i istočne Evrope u poslednje dve godine. Pandemija COVID-a izazvala je pad privrednog rasta od 4% regionalnog razvoja.

Pročitajte više
07.03.2022.
Rizik zemlje i ekonomske studije

Ekonomske posledice rusko-ukrajinskog sukoba: najava stagflacije

Rusko-ukrajinski sukob je prouzrokovao niz poremećaja na finansijskim tržištima i u drastičnoj meri povećao neizvesnost u pogledu oporavka svetske privrede. Nakon naše poslednje publikacije došlo je do promene prilika u svetu, a sa njima su došle i promene u sferi poslovnih rizika.

Pročitajte više
22.02.2022.
Rizik zemlje i ekonomske studije

Barometar poslovnog rizika za četvrto tromesečje 2021: oporavak svetske privrede se nastavlja i u 2022. ali pred nama je put ispunjen preprekama

Dve godine nakon početka pandemije, globalna ekonomija nastavlja da se oporavlja, ali se i dalje suočava sa značajnim izazovima. Preuzmite Coface Q4 2021 Barometar rizika zemlje i sektora i njegovo saopštenje za javnost ovde.

Pročitajte više
18.01.2022.
Rizik zemlje i ekonomske studije

Morocco Corporate Payment Survey 2021: shortened delays but still widespread late payments

According to Coface's 2021 study on the payment behaviour of companies in Morocco, contractual payment terms in the country remain long, reaching an average of 79 days. However, they have improved significantly, with a shorter duration of about 14 days compared to the previous survey conducted in 2019.

Pročitajte više
04.01.2022.
Rizik zemlje i ekonomske studije

Osvrt na evro 20 godina od njegovog uvođenja

Na dvadesetu godišnjicu uvodjenja valute u evropske novčanike tim stručnjaka za ekonomska istraživanja kompanije Coface je izvršio analizu posledica koje je ova promena ostavila na makroekonomskom nivou.

Pročitajte više
06.12.2021.
Korporativne vesti

Coface Adriatic Top 50 - izdanje 2021.

Velika recesija koju su privrede iz Adriatik regije doživele u 2020. godini, zbog pada domaće i inostrane potražnje i prihoda od turizma, tek u trećem kvartalu 2020. počela su da se oporavljaju nakon što su se ublažila ograničenja koja su podstakla globalnu trgovinu.

Pročitajte više
27.10.2021.
Rizik zemlje i ekonomske studije

Barometar poslovnog rizika za treće tromesečje 2021. godine: Prepreke unutar dobavljačkog lanca i inflacija usporavaju oporavak svetske privrede

Kako situacija u vezi sa pandemijom virusa Covid-19 počinje da se popravlja, čemu posebno doprinose napori usmereni ka vakcinaciji stanovništva, dolazi do rasta potrošnje, naročito u razvijenim zemljama. Što se tiče zemalja u razvoju, privredni oporavak ide na ruku zemljama čija privreda uglavnom počiva na izvoznim aktivnostima, dok zemlje čija se privreda zasniva na pružanju usluga zaostaju za drugim zemljama. Pročitajte detaljnu analizu u našem Barometru poslovnog rizika po zemljama i privrednim sektorima.

Pročitajte više
05.10.2021.
Rizik zemlje i ekonomske studije

Kina će nastaviti da širi svoju ulogu kao glavna destinacija izvoza latinske amerike na račun SAD-a

Trgovinski odnos između Kine i Latinske Amerike značajno se proširio u poslednje dve decenije, postepeno se izdvajajući u odnosu na odnose SAD i Latinske Amerike. Razlozi za ovaj održivi trend kreću se od razlike u stopama rasta uočene u dve najveće svetske ekonomije do trgovinskih politika koje su poslednjih godina sprovodile vlade SAD-a i Kine.

Pročitajte više
29.09.2021.
Rizik zemlje i ekonomske studije

Da li se globalni sektor maloprodaje vratio na normalne vrednosti?

Pandemija izazvana virusom COVID-19 je nanela štetu privrednim aktivnostima unutar sektora maloprodaje, što je posledica mera socijalnog distanciranja i zatvaranja radnji. Međutim, posledice pandemije po sektor maloprodaje se u velikoj meri razlikuju po zemljama. Sve o tome saznajte u našem istraživanju.

Pročitajte više
22.09.2021.
Rizik zemlje i ekonomske studije

Novi talas post-pandemijskih društvenih kretanja: međunarodna trgovina kao kolateralna žrtva

Iako su ograničenja povezana sa pandemijom COVID-19 privremeno zaustavila porast protestnih pokreta, novi talas je na pomolu. Očekuje se da će se protesti, uglavnom u zemljama u razvoju, povećati zbog neviđenog pogoršanja socio-ekonomskih pokazatelja. U 2020. godini, Coface-ov pokazatelj društvenog i političkog rizika dostigao je rekord od 51% širom svijeta, a 55% u zemljama u razvoju.

Pročitajte više
Vrh strane
  • Serbian
  • English