Novosti
23.05.2013.
Korporativne publikacije

Izgledi za nelikvidnost preduzeća - Coface Panorama, proleće 2013 -

Kao žrtve sporog rasta, preduzeća u centralnoj Evropi neće izaći iz krize u 2013.

 

U odnosu na Zapadnu Evropu, kašnjenja sa plaćanjem u Istočnoj Evropi imaju vrlo ubrzan rast

 

Posle recesije iz 2009. i u kontekstu krize u evrozoni, kompanije iz Centralne Evrope su veoma ranjive,

prema podacima koje je do sada prikupio Coface. Nelikvidnost je naglo porasla u skoro svim zemljama u ovom regionu, i u mnogo većim razmerama nego u Zapadnoj Evropi, od +7% u Slovačkoj do +27% u Češkoj Republici u 2012.

 

Najveća koncentracija nelikvidnosti zabeležena je u građevinarstvu (30% od ukupnog) kao posledica postepenog smanjenja proizvodnje, a u maloprodaji (23%), zbog napete konkurencijei i gubitka poverenja potrošača.

 

Iako se većina nelikvidnosti u Centralnoj Evropi, kao u Zapadnoj Evropi, odnosi na mala i srednja preduzeća i naročito mikropreduzeća, ključni igrači su takođe pogođeni.

 

Smanjenje domaće tražnje, glavni uzrok nelikvidnosti u Poljskoj i Rumuniji

  

Analiza Coface ekonomista pokazuje da činioci koji objašnjavaju ovo zabrinjavajuće povećanje nelikvidnosti ne mogu se samo pripisati usporavanju zapadnoevropskih zemalja, njihovih glavnih komercijalnih partnera. 

 

Stupanjem na snagu novog zakona 2004. koji se tiče procedure nelikvidnosti 1, došlo je do značajnog povećanja zahteva za proglašenje bankrota 2posebno u Rumuniji i Mađarskoj. Nasuprot tome, u Poljskoj i Slovačkoj, samo mali broj kompanija, uglavnom velikih organizacija traži duge i skupe procedure reorganizacije, dok male kompanije jednostavno prestaju sa radom. Ukratko, u zavisnosti od slučaja, pravne reforme mogu da igraju ulogu u nelikvidnosti, ali to nije jedino objašnjenje.

 

Na osnovu statističkih istraživanja koja uzimaju u obzir privatnu domaću tražnju (potrošnja i investicije), izvoz i kreditni razvoj, Coface razlikuje dva posebna slučaja. Poljska, koja ima najveće domaće tržište u Centralnoj Evropi, gde su domaća tražnja, izvoz i usporavanje kredita u korelaciji sa povećanjem nelikvidnosti. I Rumunija, gde samo težina potrošnje stanovništva (72% BDP-a) značajno može da objasni ovo povećanje.

 

2013. neće označiti kraj krize u istočnoevropskim kompanijama

 

Za 2013. obzirom na statistička istraživanja za potrebe ove Panorame, Coface očekuje dalje uzlazno kretanje nelikvidnosti u Centralnoj Evropi. U Rumuniji će povećanje slediti istu stopu od +10% iz 2012. godine, zbog niskog povećanja domaće potrošnje (+1,2%). U Poljskoj, zbog slabog povećanja izvoza (+2%) i domaće tražnje (+0,9%), nelikvidnost će se značajno povećati za +29%.

 

U Slovačkoj, gde stopa rasta izgleda da nije bila održiva i u Češkoj, zbog smanjenja izvoza, nelikvidnost bi trebalo da se poveća istom brzinom kao u 2012. U vezi sa osetljivošću bankarskog sistema, kompanije u Sloveniji će verovatno biti najviše pogođene nelikvidnošću u regionu.

 

1 Nelikvidnost: nelikvidna kompanija više ne može da se nosi sa svojim dugovima.  Ovaj termin može da se odnosi na proceduru

2 Stečaj: u zavisnosti od zemlje, ovaj termin može da se odnosi na standardnu sudsku proceduru reorganizacije ili likvidacije pod sudskim nadzorom

Preuzmite publikaciju : Izgledi za nelikvidnost preduzeća - Coface Panorama, proleće 2013 ... (192,41 kB)
Vrh strane
  • Serbian
  • English