Novosti
07.09.2021.
Rizik zemlje i ekonomske studije

Ujedinjeni Arapski Emirati: Svetliji izgledi za 2021. nakon teške 2020. godine

Ujedinjeni Arapski Emirati: Svetliji izgledi za 2021. nakon teške 2020. godine

Ekonomiju UAE je 2020. godine pogodio dvostruki šok: pad cena nafte i pandemija COVID-19. Prema preliminarnim procenama, ekonomija UAE -a se smanjila za 6,1% u 2020. Međutim, izgledi su bolji za 2021. Coface očekuje rast od 3,1% zahvaljujući brzoj kampanji vakcinacije, oštrom oporavku globalne ekonomije i skoku cena energije.
 
Obim ovog oporavka će se razlikovati od sektora do sektora. Očekujemo da će performanse u turizmu, građevinarstvu i maloprodaji biti u korak sa novim varijantama virusa. COVID će takođe biti odlučujući faktor u sektoru maloprodaje, jednom od najraznovrsnijih i najrazvijenijih u regionu.
 
Nafta i transport će imati koristi od jakog globalnog i regionalnog ekonomskog oporavka. U julu su se UAE dogovorili sa grupom OPEC+ o povećanju referentne proizvodnje nafte. Uprkos izazovima, izgledi za naftni sektor UAE ostaju pozitivni, u skladu sa nekim investicionim projektima. Položaj UAE -a kao regionalnog trgovinskog čvorišta podržaće njihov transportni sektor.
 
Pod ovim okolnostima, normalizacija odnosa između UAE i Izraela biće isplativa u smislu trgovine i investicija u različitim sektorima. Sa Saudijskom Arabijom mogu se pojaviti neke neočekivane napetosti zbog konkurencije za status regionalnog čvorišta, ali trebale bi biti ograničene na ekonomsku sferu.
 
"UAE su jedna od najraznovrsnijih ekonomija u regionu i igraju važnu ulogu kao regionalno trgovačko središte. Očekujemo da će rast biti podržan rastom cena nafte, snažnom kampanjom vakcinacije u zemlji i oporavkom svetske trgovine. Ovi faktori će rezultirati direktnim poboljšanjem operativnih uslova u brojnim sektorima kao što su turizam, energetika i maloprodaja, iako će tempo oporavka varirati." Komentarisao je Seltem Iiigun, ekonomista za Bliski istok i Tursku u Coface-u.
 
"Organizacija Ekpa 2020 pomoći će zemlji da privuče turiste, što bi zauzvrat podržalo građevinski sektor i nekretnine. Međutim, trebaće više vremena da se vrati na svoje učinke pre Covida. Zaista, radeći od domaćih politika i opadanje broja emigranata nakon krize nastaviće da vrši pritisak na cene nekretnina. U tom smislu, spremnost vlasti da poštuju fiskalnu disciplinu takođe bi otežala završetak novih projekata. Izgradnja novih regionalnih saveza postala je važnija za UAE s obzirom na sve veću konkurenciju za poziciju svog regionalnog centra iz Saudijske Arabije i Katara. Očekuje se da će normalizacija odnosa sa Izraelom ponuditi važne mogućnosti za obe zemlje u smislu skretanja i ulaganja u širok spektar oblasti kao što su turizam, poljoprivreda, odbrana i energetika."

 

Održivi Oporavak nakon COVID-19?

Nakon rata cena nafte između Saudijske Arabije i Rusije u martu 2020, cene nafte pale su na 20 USD po barelu, sa oko 70 USD početkom godine. Prema preliminarnim procenama, ekonomija UAE se smanjila za 6,1% u 2020. godini, u skladu sa kontrakcijom svetske ekonomije. Nenaftna ekonomija se smanjila za 6,2%, pri čemu su usluge smeštaja i ishrane opale za 23,6%, trgovina na veliko i malo za 13%, a građevinarstvo za 10,4%. Međutim, izgledi za rast su bolji za 2021. i očekuju se na 3,1% iz nekoliko razloga: bazni efekat, veće cene nafte, jedna od najvećih stopa vakcinacije na svetu i brži oporavak globalne ekonomije od očekivanog.
 
Prvi uticaj ovog brzog uvođenja vakcine i ukidanja zdravstvenih ograničenja će se osetiti u turističkom sektoru, koji je iznosio 7-8% BDP-a u 2019. Procenjuje se da je međunarodni dolazak u UAE propao za oko 70%. Zahvaljujući vakcini, vlasti su dozvolile hotelima da ponovo rade punim kapacitetom. Ovo bi trebalo omogućiti emiratu da maksimizira Dubai Ekpo, dugo očekivani šestomesečni događaj koji bi trebao početi u oktobru 2021. Oko 35% ukupnih turističkih dolazaka u UAE dolazi iz azijsko-pacifičkog područja, 27% iz Evrope i 26% iz Srednji Istok. Kada se ove zemlje ponovo otvore i vakcinišu posetioci, turistički sektor će se oporaviti.
 
Ne očekuje se da će se učinak pre COVID-19 odmah vratiti. 12 miliona turista koji se očekuju 2021. godine biće ispod nivoa pre krize, stvarajući prihod od 15 milijardi USD naspram 35 milijardi USD 2019. Oporavak će pratiti tempo vakcinacije u zemljama porekla, ograničenja putovanja i stalne zdravstvene rizike širom sveta. Štaviše, odluka saveznih vlasti o primeni fiskalne discipline smanjenjem rashoda za 5,3% 2021. godine uticaće na završetak novih projekata u sektoru turizma i ugostiteljstva.
 
Ova fiskalna disciplina usporiće oporavak nekretnina i građevinarstva, koji je opao 2020. godine. U prvom kvartalu 2021. godine, prosečne prodajne cene i stope zakupa u Dubaiju i dalje su bile niže za 5% i 10% u odnosu na godinu ranije. Čini se da su se u Abu Dabiju prosečne prodajne cene stabilizovale u prvom kvartalu 2021. godine, dok su prosečne stope zakupa i dalje bile 3,5% ispod njihovog nivoa 2020. Ipak, UAE ostaju privlačno središte zahvaljujući svojoj političkoj stabilnosti i poslovnom okruženju. Vlasti su nedavno dozvolile 100% strano vlasništvo lokalnih kompanija da podstaknu direktna strana ulaganja i sprovele nove inicijative u vezi sa vizama za iseljenike. Međutim, pandemija COVID-19 izazvala je beg iseljenih profesionalaca iz UAE.
 
Vakcinacija i oporavak u turističkim tokovima pozitivno će uticati na maloprodaju, iako postepeno. Nakon pada od 14,3% u 2020., očekuje se da će privatna potrošnja porasti za 1,1% u 2021, podržana vladinim podsticajima. Mere uključuju federalnu podršku smanjenjem taksi, poreza i drugih nameta kompanijama, kreditnih garancija, povraćaja poreza. Za domaćinstva, vlada je uvela odlaganje plaćanja zaostalih rata i kamata na kredite i kreditne kartice, subvencije za vodu i električnu energiju, kao i razne bankovne olakšice.
 
Potrošnja na hranu i bezalkoholna pića trebalo bi da se poveća za 3,3% u 2021. u odnosu na 2020. Roba za domaćinstvo je još jedan segment koji će imati koristi od oporavka: očekuje se da će prodaja porasti za 4,9% u 2021, nakon što je opala za 9,2% u 2020. godini, uz podršku penta -povećana potražnja jer su potrošači odlagali velike kupovine karata tokom pandemije.

 

Ulja i transport ubrzano plove ka oporavku globalne privrede i trgovine

Rast cena nafte takođe će pomoći ekonomskom oporavku UAE jer nafta čini oko 30% BDP -a i 50% fiskalnih prihoda. Do sada su 2021. godine cene nafte porasle za skoro 50% od kraja 2020. godine na 73 USD po barelu zbog rastuće globalne potražnje i nekih prekida snabdevanja. UAE izvozi oko 90% svoje nafte u Aziju. Ekonomski oporavak u Japanu, Južnoj Koreji i Kini će stoga biti ključan za izvozne prihode UAE. Uslovi sporazuma OPEC+ dogovorenog u aprilu 2020. - da se smanji deo proizvodnje nafte kako bi se podržale cene nafte - kažnjavali su UAE.
 
Nakon prekida u pregovorima, UAE i Saudijska Arabija dogovorile su se o novoj osnovici proizvodnje od maja 2022. godine nadalje. UAE trebaju svoje prihode od nafte za finansiranje svoje strategije ekonomske diverzifikacije i proširenje svojih kapaciteta na druge segmente.
 
Uprkos ovim kratkoročnim izazovima, izgledi za naftni sektor UAE ostaju pozitivni, u skladu sa nekim investicionim projektima čiji je cilj proširenje proizvodnih kapaciteta zemlje.
 
Otpornost ekonomskog oporavka takođe će zavisiti od kontinuiteta uloge UAE u regionu. Rast obima međunarodne trgovine zahvaljujući ponovnom otvaranju ekonomija i globalnim naporima u vezi sa vakcinacijom podržaće trgovinu UAE, koja se očekuje da dostigne 540 milijardi USD 2021. naspram 478 milijardi USD 2020. Ugljovodonici čine oko 20% ukupnog robnog izvoza prihodi. Kako se ključna roba koja se ponovo izvozi u zemlji sastoji od mineralnih proizvoda, plastike, hemikalija, metala i transportnih vozila, veoma su osetljivi na globalne cene robe. Oporavak u svim ovim kategorijama povećaće drumski teret. Očekuje se i rast avio -prevoza u vezi sa jačom domaćom potražnjom, organizacijom Ekpo 2020 i transportnim proizvodima za hitnu zdravstvenu zaštitu.
 
U novim ekonomskim uslovima, izgradnja saveza postala je važnija za iskorištavanje prilika. Napori za normalizaciju odnosa između UAE -a i Izraela i nedavni nesporazumi sa Saudijskom Arabijom tokom pregovora OPEC+ moraju se stoga analizirati.

 

Regionalne mogućnosti i izazovi

U septembru 2020. UAE su postali treća arapska zemlja koja je pristala na normalizaciju odnosa s Izraelom. Dogovor predstavlja važne mogućnosti za obe zemlje u smislu trgovine i ulaganja. Za UAE ovo bi mogao biti ključni korak za jačanje napora za diverzifikaciju. Turizam, odbrana, poljoprivreda i energetika bili bi glavni korisnici. Izraelski uvoz sirove nafte i drugih tečnosti mogao bi da se poveća za 5,9% u odnosu na godinu dana ranije. Dogovor bi omogućio UAE -u da preuzme deo ove dodatne potražnje. Normalizacija veza bi takođe omogućila UAE -ima da iskoriste izraelske tehnološke i inovacione kapacitete. U aprilu 2021, UAE su najavili strukturiranje investicionog fonda od 10 milijardi USD za ulaganje u strateške sektore u Izraelu, uključujući energiju, vodu, proizvodnju, svemir, agrotehniku i zdravstvenu zaštitu. Obe zemlje su takođe u junu potpisale bilateralni sporazum o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji. Vlasti su rekle da je bilateralna trgovina dostigla 675 miliona dolara u roku od 10 meseci od potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa.
 
Glavni razlog sukoba između UAE i Saudijske Arabije zapravo je njihova spremnost da diverzifikuju svoje ekonomije dalje od nafte. Trenutno UAE imaju status regionalnog trgovinskog čvorišta. Sa druge strane, Saudijska Arabija, čija ekonomija više zavisi od nafte nego UAE, sprovela je strategiju koja ima za cilj nacionalnu transformaciju da postane poslovno i trgovačko središte. Sukob bi, međutim, trebao ostati ograničen na ekonomiju, jer se na političkom planu očekuje da će i dalje biti saveznici, posebno u doba obeleženo neizvesnostima u pogledu regionalne stabilnosti. Čini se da se veze između zemalja GCC -a i američke administracije hlade. Štaviše, SAD razmatraju povratak nuklearnom sporazumu sa Iranom, iz kojeg su se povukle 2018. Ove neizvesnosti bi trebalo da spreče prekid političkih veza između dve teške grupe region.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite ovo obaveštenje za štampu : Ujedinjeni Arapski Emirati: Svetliji izgledi za 2021. nakon teške 202... (692,95 kB)
Vrh strane
  • Serbian
  • English