Novosti
10.07.2016.
Novosti o proizvodima

Svečano uručeni sertifikati Excellent SME Montenegro

Svečano uručeni sertifikati Excellent SME Montenegro

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa bonitetnom kućom COFACE, organizovala je 8. jula 2016. godine u Dvorcu Petrovića u Cetinju svečano uručivanje sertifikata Excellent SME Montenegro malim i srednjim preduzećima koja su ostvarila dobre finansijske rezultate u poslovanju i zadovoljile druge postavljene kriterijume. 

Reč je o sertifikatu koji promoviše izvrsnost malih i srednjih preduzeća, povećava transparentnost funkcionisanja tržišta, omogućava bolju vidljivost kompanije sa dobrom poslovnom praksom, obezbeđuje sigurnije poslovanje, dokazuje kredibilitet nosilaca, ali i olakšava put do novih poslova.

 

Predsednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković je kazao da se ova asocijacija, uočavajući da uspešne biznise treba intenzivnije promovisati i u njih što je moguće više ulagati, u saradnji sa Coface-om od sredine novembra prošle godine uključila u sistem sertifikacije kakav se realizuje u deset zemalja Evrope, a u kojem je do sada umrežen veliki broj malih i srednjih preduzeća.

- Danas u Crnoj Gori imamo 173 preduzeća nosilaca sertifikata, koji su iskazali ukupan godišnji prihod od oko 450 miliona eura, raspolažu kapitalom od blizu 300 miliona, ostvaruju više od 25 miliona eura profita i zapošljavaju blizu 5000 radnika. Dokazani dobar bonitet temelj je za veću kredibilnost kod poslovnih partnera i predstavlja uštedu vremena i novca kod zaključivanja i realizacije poslovnih aranžmana – rekao je Mijušković.  On je kazao da je cilj projekta isticanje uspešnih privrednih subjekata, kao i njihovo povezivanje sa takvim preduzećima u Crnoj Gori i inostranstvu. Njime je predviđeno da se najmanje jednom godišnje sastaju nosioci SME Excellent znaka, čime preduzeća iz Crne Gore imaju mogućnost neposrednog povezivanja sa najboljim kompanijama u zemljama koje su u ovom projektu.

 

Potpredsednik Vlade prof. dr Vujica Lazović izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje dodjeli Excellent SME sertifikata koji stavlja akcenat na najbolje među nosiocima crnogorske ekonomije, a to su preduzetnici.

-Zdravi ekonomija, kompanije i društvo su ciljevi kojima teži Crna Gora kao zemlja koja se još bori sa problemima u ekonomskom i razvojnom smislu, a ovo što su vaše kompanije uradile je pravi primer kako i kuda traba da idemo – rekao je Lazović.

 

Regionalni direktor kompanije COFACE Đorđe Živanović istakao je da se ponose činjenicom što kroz ovaj projekat rade na promociji crnogorskih kompanija i stvaranju uslova za unapređenje njihovih rezultata.

- Naš cilj je podsticaj razvoja poslovnog ambijenta na domaćem tržištu. Želimo da osnažimo privredu Crne Gore, ali i da poboljšamo plasman crnogorske robe i usluga u inostranstvu. Prepoznavanjem uspješnih kompanija pomažemo regionalnu promociju – rekao je on.

I on je istakao značaj toga što se projektom umrežavaju mala i srednja preduzeća. Podsetio je da je projekat Excellent SME pokrenut je u svim zemljama regiona.

- U tom poslu vezali smo se za najbolje. Tako je u Crnoj Gori naš strateški partner za izdavanje sertifikata Privredna komora Crne Gore, dok je IT partner kompanija Connet. Naš zajednički zadatak jeste da sertifikujemo najuspešnija mikro, mala i srednja privredna društva. One kompanije koje načinom na koji posluju to i zaslužuju – rekao je on.

Živanović je objasnio zašto je važan ovaj sertifikat.

- Pre svega zbog toga što od njega svi imaju korist, ne samo vlasnici sertifikata, već i klijenti i poslovni partneri. Naime, pratimo nosioce koji potvrđuju kreditni rejting, povećavaju kredibilitet u očima klijenata i poslovnih partnera, dok istovremeno klijentima smanjujemo poslovni rizik i omogućavamo da lakše, brže i sigurnije donesu poslovnu odluku. Dakle, povećavamo transparentnost tržišta i omogućavamo predvidljivo poslovanje usklađeno sa evropskim zakonodavstvom – naglasio je direktor COFACE.

 

U ime nosilaca sertifikata Excellent SME, organizatorima svečanosti je zahvalio izvršni direktor kompanije Veletex Miloš Golubović.

Prema njegovim rečima, potreba za proverom boniteta privrednih društava u Crnoj Gori postoji odavno, a najviše je izražena tokom poslednjih nekoliko godina kada je problem likvidnosti i naplate potraživanja dostigao zabrinjavajuće razmere.

- Crnogorskim kompanijama, prvenstveno onim uspešnim, nedostajao je instrument kojim bi na brz i transparentan način proverili bonitet novih, pa i postojećih poslovnih partnera i na taj način, u jednom delu, smanjili rizik donošenja određenih poslovnih odluka. Sertifikat Excellent SME nakon manje od godinu dana od svog nastanka, pokazuje sve predispozicije i potencijal da postane jedan takav instrument i važan alat u svakodnevnom poslovanju – kazao je Golubović.

Vrh strane
  • Serbian
  • English