Novosti
02.10.2019.
Ekonomske publikacije

Nesolventnosti u Centralnoj i Istočnoj Evropi: do sada dobra uprkos sve težem globalnom ekonomskom okruženju

Nesolventnosti u Centralnoj i Istočnoj Evropi: do sada dobra uprkos sve težem globalnom ekonomskom okruženju

Kao što se često može videti u trendovima nesolventnosti, ekonomska situacija se oseti u statistici insolventnosti preduzeća sa zakašnjenjem. U regionu Centralne i Istočne Evrope (CIE), kompanijama je pogodovala solidna potražnja koja je popstojala i lokalno i u okruženju tokom prethodnih godina. Period povoljnog makroekonomskog okruženja doneo je uticaj na solventnost kompanija u regionu CIE. Prosečne insolventnosti ponderisane BDP-om u 2018. su pale za 4,2%, suprotno povećanju postupaka zabeleženih godinu dana ranije. U 2018. je došlo do smanjenja stečajnih postupaka u deset zemalja, dok su porasli samo u četiri zemlje. Regionalna stratifikacija ukazuje na širok spektar dinamike, u rasponu od 35% smanjenja nesolventnosti u Ukrajini do tala sa od 42% u Hrvatskoj.

Međutim, ekomomske perspektive zemalja Centralne i Istočne Europe izgledaju mnogo manje uzbudljivo: usporavanje evrozone, eskalirajući trgovinski rat SAD i Kine i nejasan proces izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije zabrinjavaju izvoznike zbog potencijalnog uticaja i na njihova poslovanja i na ekonomije u centralnoj i istočnoj Evropi. U stvarnosti, slabiji tempo rasta koji se očekuje u regiji  CIE uglavnom će biti posledica uticaja, direktnih i indirektnih, sporije spoljne tražnje. Očekuje se da će prosečni rast zemalja CIE dostići 3,6% u 2019. godini i 3,2% u 2020.

Kako su ekonomije zemalja Centralne i Istočne Evrope uglavnom otvorene za spoljna tržišta, slabija inostrana potražnja će se pokazati ne samo u stopama rasta, već i postepeno putem statistike nesolventnosti. U tom smislu, sektori koji su snažno izloženi stranim tržištima trpeće, kao što su automobilska industrija i sektori koji je snabdevaju delovima i komponentama, odnosno hemijski i metaloprerađivački sektor. Štaviše, saobraćajni sektor će takođe biti pogođen i to se uglavnom odnosi na zemlje sa jakim prisustvom na inostranim tržištima, poput Poljske, baltičkih zemalja, Mađarske i Rumunije. Na primer, ove godine je već registrovan porast broja stečajnih postupaka u saobraćajnoj industriji u Poljskoj.

Domaća strana takođe nije oslobođena ograničenja. U regionu  CIE i dalje se beleži snažno povećanje plata zaposlenih, što podupire potrošnju domaćinstava, ali zabrinjava kompanije. Manjak radne snage postao je najznačajnija prepreka za tekuće poslovanje kompanija, što ograničava potencijalnu ekspanziju. Zakasnela plaćanja i dalje predstavljaju brigu za kompanije i mogu pokrenuti nelikvidnost. Iako je sektor maloprodaje poslednjih godina jedan od glavnih elemenata kome pogoduje solidna ekonomska aktivnosta (koju podstiče uglavnom potrošnja domaćinstava), kompanije  CIE iz sektora maloprodaje registrovale su nesolventnosti. Visoka konkurencija, niske marže i dalji pritisak na plate su neke od kočnica koje sprečavaju kompanije da u potpunosti profitiraju od najnovijeg ekonomskog ubrzanja. Insolventnosti u sektorima usmerenim na potražnju verovatno će se još jednom zabeležiti, pogađajući pretežno manje kompanije, kojima je teže rešiti trenutne izazove u odnosu na njihove veće konkurente.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite publikaciju : Nesolventnosti u Centralnoj i Istočnoj Evropi: do sada dobra uprkos s... (940,39 kB)
Vrh strane
  • Serbian
  • English