Novosti
07.09.2021.
Ekonomske publikacije

Kakve su perspektive UAE-a nakon COVID-19?

Kakve su perspektive UAE-a nakon COVID-19?

Ekonomiju UAE-a pogodilo je dvostruki šok 2020. Prvi se odnosio na pad cena nafte nakon neslaganja između Rusije i Saudijske Arabije u martu 2020. godine, drugi je bio pandemija COVID-19. Prema preliminarnim procenama, ekonomija UAE -a smanjila se za 6,1% u 2020. Međutim, izgledi za rast su svetliji za 2021. jer Coface očekuje rast od 3,1% ove godine zahvaljujući brzoj kampanji vakcinisanja u UAE -u, oštrom oporavku globalne ekonomije i skoku cena energije.
 
Ipak, opseg oporavka će se razlikovati po sektorima. Očekujemo da će performanse u turizmu, građevinarstvu i maloprodaji biti u korak s novim varijantama virusa. Expo 2020, koji bi trebao započeti u oktobru 2021. nakon godinu dana odlaganja, privući će prilive turizma u zemlju. Međutim, ne očekuje se da će se turistički učinak pre COVID-19 vratiti odmah i zavisiće od zdravstvene situacije na lokalnom nivou i u zemljama porekla. Povratak turista i iseljenika u UAE, zbog njihovog statusa središta, uveliko će odrediti oporavak u građevinarstvu i nekretninama, međutim rad na daljinu i kupovina mogli bi predstavljati poteškoću. Kroz turizam, COVID-19 će takođe biti odlučujući za sektor maloprodaje, jedan od najraznovrsnijih i najrazvijenijih u regiji. Međutim, prodaja je podržana povećanom potražnjom jer su potrošači tokom pandemije odlagali kupovinu velikih karata.

 
Nafta i transport će imati koristi od oštrog globalnog i regionalnog ekonomskog oporavka, kao i oporavka trgovine. U julu 2021. UAE su se dogovorile s grupom OPEC+ o povećanju referentne  proizvodnje nafte. Uprkos izazovima, izgledi za naftni sektor UAE -a ostaju pozitivni, u skladu s nekim investicionim projektima čiji je cilj povećanje proizvodnih kapaciteta zemlje. Položaj UAE -a kao regionalnog trgovačkog središta podržaće njihov prometni sektor.
 
U tim će okolnostima normalizacija odnosa između UAE -a i Izraela biti isplativa za obe strane u smislu trgovine i ulaganja u različitim sektorima. S druge strane, mogu se pojaviti neke neočekivane napetosti sa Saudijskom Arabijom, dugogodišnjim saveznikom UAE, zbog konkurencije za status regionalnog središta. Međutim, očekuje se da će oni ostati ograničeni na ekonomsku sferu.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite publikaciju : Kakve su perspektive UAE-a nakon COVID-19? (518,08 kB)
Vrh strane
  • Serbian
  • English