Novosti
28.09.2021.
Ekonomske publikacije

Da li se globalni sektor maloprodaje vratio na normalne vrednosti?

Da li se globalni sektor maloprodaje vratio na normalne vrednosti?

Pandemija izazvana virusom COVID-19 je ostavila posledice na privredne aktivnosti unutar sektora maloprodaje koje se ogledaju u merama socijalnog distanciranja i zatvaranja radnji. Međutim, negativan uticaj pandemije na sektor maloprodaje se razlikuje po zemljama.
 
Koristeći Bajesov strukturalni model vremenskih serija, stručnjaci iz kompanije Coface su na određenom uzorku zemalja sproveli istraživanje negativnog uticaja pandemije na stepen prodaje proizvoda u sektoru maloprodaje tokom 2020. godine: dok su neke od zemalja tokom 2020. godine zabeležile nesumnjiv pad u sektoru maloprodaje, u drugim zemljama pandemija ili nije ostavila nikakve posledice ili je njen efekat, kao što je to slučaj sa zemljama Severne Evrope, bio čak  i pozitivan.
 
Posledice pandemije se razlikuju i po maloprodajnim segmentima, pa tako prodavnice odeće spadaju u segmente koji su najviše pogođeni. Uprkos povećanom obimu elektronske trgovine koja je u drugom tromesečju 2020. godine doživela vrhunac, negativni uticaj pandemije na ovaj segment je teško proceniti jer se on razlikuje od zemlje do zemlje: iako se obim elektronske trgovine povećao tokom 2020. godine, njen udeo na tržištu se u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama tokom prvih meseci 2021. delimično smanjio.
 
Sveukupno, pandemija izazvana virusom COVID-19 bi trebalo da ima ograničen uticaj na sektor maloprodaje, a oni segmenti koji su pretrpeli najveću štetu bi trebalo da se oporave čim se situacija sa pandemijom popravi. Međutim, potresi u sektoru pomorskog prevoza robe, koji prouzrokuju probleme u dobavljačkom lancu kao i rast inflacije, mogli bi da predstavljaju prepreku oporavku sektora maloprodaje tokom 2021. godine.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite publikaciju : Da li se globalni sektor maloprodaje vratio na normalne vrednosti? (621,50 kB)
Vrh strane
  • Serbian
  • English