Novosti
21.10.2021.
Ekonomske publikacije

Barometar poslovnog rizika po zemljama i sektorima: kvartalni presek za treće tromesečje 2021.

Barometar poslovnog rizika po zemljama i sektorima: kvartalni presek za treće tromesečje 2021. Slika prikazuje kolica ispred praznih rafova samoposluge.

Više od 18 meseci nakon izbijanja svetske ekonomske krize izazvane pandemijom virusa COVID-19, privreda nastavlja da se oporavlja. Ovaj trend privrednog oporavka je u velikoj meri rezultat napretka ostvarenog na polju vakcinacije koji se desio tokom leta, a posebno u razvijenim zemljama, i koji je doprineo popuštanju mera ograničavanja kretanja. To je zatim dovelo do povećanja potražnje za uslugama koje podrazumevaju intenzivan kontakt sa njihovim pružaocima, kao što su konvencionalne prodavnice robe široke potrošnje, radnje u kojima se prodaje hrana, kao i firme koje obezbeđuju smeštaj i usluge rekreacije. Visok nivo štednje koji su domaćinstva ostvarila tokom prošle godine, omogućen sa jedne strane drastičnim padom potrošnje tokom perioda zaključavanja, a sa druge, porastom prihoda koji je usledio kao rezultat ogromnih iznosa državne pomoći, predstavlja ključni faktor rasta privatne potrošnje u razvijenim ekonomijama. Ekonomska situacija u zemljama u razvoju se i dalje razlikuje od zemlje do zemlje: pomenuti porast potrošnje ide na ruku zemljama čija se privreda zasniva na izvozu, dok zemlje čija privreda počiva na pružanju usluga i dalje zaostaju za drugim zemljama.
 

Uprkos povoljnim izgledima (naše prognoze rasta svetskog BDP-a za 2021. i 2022. godinu ostaju nepromenjene), sve je više znakova da oporavak svetske privrede gubi na snazi. Što se tiče rasta potražnje, izbijanje pandemije u nekim od najvažnijih karika unutar dobavljačkog lanca dovelo je do prekida u snabdevanju što je posledično uslovilo rast cena.
 

Prekidi u dobavljačkom lancu prouzrokovani zagušenjima u lukama, kao i nedostatkom kontejnera i brodova, su zajedno sa preopterećenim proizvodnim kapacitetima doveli do nestašica i rasta cena. Sve to počinje da ostavlja traga na proizvodni i prodajni učinak proizvođača širom sveta. Neuravnoteženost ponude i potražnje je prouzrokovala rast cena robe, kao i sirovina za proizvodnju, što pospešuje rast inflacije u mnogim zemljama, imajući u vidu da teret uvećanih cena snose krajnji potrošači. Prepreke u vidu problema u snabdevanju, nedostatka radne snage i inflacije u kombinaciji sa neotklonjenom pretnjom od virusa COVID-19, predstavljaju dodatne poslovne rizike i neizvesnosti. U isto vreme, usporavanje privrednog rasta u Kini takođe doprinosi nepovoljnoj izgledima za privrednog oporavak.
 

Tokom trećeg tromesečja 2021. godine, kompanija Coface je usled produženog privrednog oporavka popravila pokazatelje poslovnog rizika za 26 zemalja, uključujući Njemačku (A2), Francusku (A2), Italiju (A4), Španiju (A2), and Portugaliju (A2). Pojačani izvoz robe na tržišta razvijenih zemalja doprinosi povoljnijim pokazateljima poslovnog rizika u onim zemljama Centralne i Istočne Evrope u kojima se privreda uglavnom zasniva na izvozu (Poljska, Mađarska, Češka, itd.), zatim u nekim azijskim zemljama (Južna Koreja, Singapur, Hong Kong) kao i u Turskoj (B). Nakon negativnih korekcija stepena poslovnog rizika u slučaju 78 zemalja usled pojave pandemije tokom prošle godine, ovih 26 pozitivnih korekcija treba dodati na prethodnih 16 koje su učinjene tokom prve polovine ove godine. Tokom ovog tromesečja, izvršeno je i 30 pozitivnih korekcija poslovnog rizika koje se odnose na privredne sektore, a one takođe predstavljaju napredak u odnosu na niz negativnih korekcija iz prve polovine 2020.

 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite publikaciju : Barometar poslovnog rizika po zemljama i sektorima: kvartalni presek z... (6,78 MB)
Vrh strane
  • Serbian
  • English