Novosti
07.12.2014.
Korporativne vesti, Novosti o proizvodima

Sigurnost za izvoznike - AXA i "Coface" nude osiguranje izvoznih potraživanja

konferencija

"AXA Osiguranje" i kompanija "Coface" predstavili su u petak (5. decembra 2014. godine) novu zajedničku uslugu - osiguranje izvoznih potraživanja, koja izvoznicima u Srbiji pruža dodatne mogućnosti za sigurnost i finansijsku stabilnost u poslovanju.

Na konferenciji, koja je tim povodom organizovana u hotelu "Hyatt" ministar privrede Željko Sertić je istakao da osiguranje izvoznih poslova predstavlja veoma važnu podršku u poslovanju preduzeća, jer ih štiti od rizika - kako kašnjenja naplate tako i njegovog potpunog izostanka.

On je na konferenciji "Sigurna naplata izvoznih potraživanja", rekao da je u 2013. godini bilo osigurano svega 146 mil EUR srpskog izvoza, što predstavlja svega 1,5% ukupne vrednosti izvoza, dok je u Evropi taj procenat 5%.- Povećanje izvoza i otvaranje novih tržišta, jedan je osnovih zadataka države - rekao je ministar i podsetio da su najveća izvozna tržišta za kompanije iz Srbije Italija, Nemačka, Bosna i Hercegovina i Rusija.

On je naveo da su kompanije AXA i "Coface" osetile da će Srbija ubuduće imati daleko veći izvoz pa su ponudile novu uslugu i istakao da preduzeće koje na taj način osigura svoje poslovanje može da dobije i mnogo povoljniji kredit od banaka.

Sertić je dodao da vlada ozbiljno radi na tome, da se našoj privredi naredne godine omoguće novi finansijski instrumenti za uzimanje kredita.

Generalni direktor "AXA Osiguranja" Adamandios Hadžistilis (Adamantios Chatzistylis) je rekao da će nove mogućnosti i instrumenti osiguranja biti dodatna garancija stabilnog poslovanja svim izvoznicima, jer će AXA i "Coface" u Srbiji primeniti svoja iskustva iz mnogih zemlja širom sveta u kojima posluju.

Generalna direktorka kompanije "Coface" za centralnu Evropu Kataržina Kompovska (Katarzyna Kompowska) je rekla da je osnovna delatnost te kompanije smanjenje rizika koji proizilazi iz nesolventnosti i zakasnelih plaćanja.

- U Srbiji je od 2012. do 2013. godine nesolventnost porasla za 2%, što je dobro u poređenju sa zemljama centralne Evrope, gde iznosi 8%. Osiguranjem izvoznih potraživanja kompanije u Srbiji mogu da zaštite svoje poslovanje i povećaju finansijsku snagu - naglasila je Kompovska.

Vrh strane
  • Serbian
  • English