Novosti
26.02.2021.
Rizik zemlje i ekonomske studije

Poljska: Periodi zastoja u platnom prometu između kompanija se tokom pandemije skraćuju

Periodi zastoja u platnom prometu između kompanija se tokom pandemije skraćuju

2020. godina je obeležena pandemijom izazvanom virusom COVID-19. U cilju ublažavanja negativnih posledica koje je ovakva jedna teška ekonomska situacija imala po poljske kompanije, preduzete su različite mere usmerene ka održavanju likvidnosti privrede, kao što su odlaganje i oslobađanje od obaveza uplaćivanja poreza i doprinosa na lični dohodak. Otuda su, uprkos ekonomskoj krizi širokih razmera, zastoji u platnom prometu između kompanija postali kraći. Međutim, pošto će se od ovakvih mera postepeno odustati tokom 2021. godine, dve trećine kompanija očekuje pogoršanja svojih poslovnih aktivnosti u tekućoj godini.
 

  • Prosečni rok isplate dugovanja poljskih kompanija je iznosio 48 dana, 9 dana manje nego u 2019. godini.
  • Zastoji u platnom prometu su česta praksa u poslovanju poljskih kompanija. Samo 2,4% kompanija je posvedočilo da nije imalo nikakvih problema sa zastojima u platnom prometu.
  • Isplata kumulativnog ukupnog iznosa potraživanja 11% kompanija koje su učestvovale u istraživanju je kasnila više od šest meseci, što ujedno predstavlja više od 10% godišnjeg prometa (u poređenju sa 16% zabeleženih u prethodnoj godini).
  • Privredne aktivnosti su u 2020. god. u Poljskoj opale za 2,8% ali Coface procenjuje da će u 2021. god. one zabeležiti rast od 4%.
  • Uprkos različitim merama za očuvanje likvidnosti  privrede (odlaganje i oslobađanje od obaveza uplaćivanja poreza i doprinosa na lični dohodak), 43% kompanija nije dobilo nikakvu vrstu pomoći.
  • Nakon postepenog ukidanja pomenutih mera pomoći planiranog za 2021. godinu, dve trećine kompanija očekuje da će doći do pada poslovnih aktivnosti tokom ove godine.

 

"Coface-ovo istraživanje izmirivanja obaveza plaćanja poljskih kompanija je potvrdilo da nije došlo do značajnijeg pada likvidnosti kompanija. Zahvaljujući širokom spektru sredstava ekonomske pomoći, prosečni period zastoja u platnom prometu je tokom novembra 2020. god. pao na 48 dana (sa 57 koliko je iznosio godinu dana pre toga)", kaže Grzegorz Sielewicz, ekonomski stručnjak kompanije Coface za Centralnu i Istočnu Evropu."Međutim, kao što su se mere ekonomske pomoći sprovedene u prethodnoj godini pokazale korisnim, tako i njihovo ukidanje u tekućoj godini može prouzrokovati naglo pogoršanje poprilično optimistične slike likvidnosti kompanija u Poljskoj", on dodaje.
 
Uprkos većoj likvidnosti, većina kompanija smatra da upravo uticaj pandemije na poljsku ekonomiju za njih predstavlja najopasniju pretnju.  Kompanije obuhvaćene ovim istraživanjem očekuju da će se efekti pandemije  osetiti naknadno. Osim toga, mere ekonomske pomoći će se postepeno ukidati kako ekonomski oporavak bude postajao evidentniji. To će po mišljenju kompanija obuhvaćenih ovim istraživanjem za posledicu imati negativan uticaj na njihovu likvidnost, posebno ako se uzme u obzir da je više od polovine tih kompanija imalo koristi od mera usmerenih ka podizanju stepena likvidnosti. Ova studija kompanije Coface ukazuje da se u narednim mesecima u 7 od 12 privrednih sektora očekuje povećanje zastoja u platnom prometu. Posledica toga je i činjenica da kompanije nemaju velika očekivanja od tekuće godine.
 

Preuzmite kompletan primerak Coface-ovog istraživanja izmirivanja obaveza plaćanja poljskih kompanija iz 2021. god.
 
Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Preuzmite ovo obaveštenje za štampu : Poljska: Periodi zastoja u platnom prometu između kompanija se tokom ... (725,12 kB)
Vrh strane
  • Serbian
  • English