Novosti
14.04.2020.
Rizik zemlje i ekonomske studije

Da li Kina može da zaštiti svoju ekonomiju od uticaja COVID-19?

Can China shield its economy from the impact of COVID-19?

Ekonomska aktivnost u Kini mogla bi usporiti brže nego što se očekivalo ove godine i propustiti cilj Komunističke partije Kine (KPK) od 5,6% rasta. Kineska ekonomija se poslednjih meseci suočila sa višestrukim suprotnim udarima, kao što su posledice trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama, kao i strukturalni faktori, poput demografske situacije u zemlji (15% kineskog stanovništva ima preko 65 godina). U tom kontekstu, pandemija COVID-19 predstavlja dodatni šok koji će značajno dodati postojećim izazovima.

Gore navedeni cilj rasta od 5,6% je ključni prag za Kinu i KPK, a stranka smatra ovo "umereno prosperitetnim" nivoom društva. Kina ovaj cilj definiše kao udvostručenje podataka o nominalnom dohotku po glavi stanovnika u 2010. godini. Uprkos trenutnim okolnostima, KPK se nada da će taj cilj ostvariti pre svoje stote godišnjice, jula 2021. godine.

U ovoj fazi čini se da vlada ostaje sigurna u ispunjavanje uslova za 2020. Međutim, verovatnije je da će ta prekretnica morati da se odloži do 2021. godine. Širenje COVID-19 širom sveta, posebno na ključna tržišta za Kinu poput Evrope i Severne Amerike (30% izvoza), ove godine će povući kinesku ekonomsku aktivnost.

OČEKUE SE PORAST KORPORATIVNIH NESOLVENTNOSTI, UPRKOS SNAŽNIM MERAMA VLASTI DA UBLAŽE ŠOK

Kineske vlasti su preduzele akcije da nadoknade uticaj pandemije na ekonomiju. Na primer, Narodna banka Kine (PBOC) do sada se fokusirala na prilično oprezne i ciljane mere, poput smanjenja kamatnih stopa. Bez obzira na dodatnu fleksibilnost koju ove odluke omogućavaju, Kina će morati da pribegne agresivnom monetarnom, ali i fiskalnom olakšanju ako želi da upravlja stabilizacijom svoje ekonomije.

Unlike 2009, there is less room for maneuver. In particular, foreign exchange reserves are not sufficient to cover outflows, putting downward pressures on the yuan.

Na fiskalnom planu, dodatna ulaganja u infrastrukturu koja imaju za cilj da nadoknade šok dodaće zaduživanje na lokalnom nivou, što će rezultirati pritiscima na već rastegnuti bankarski sektor i visoko zadužene korporacije. U tom kontekstu, može se očekivati porast zadanih obveznica i nesolventnosti preduzeća, praćen naporima za restrukturiranje u bankarskom sektoru.

Kliknite sliku da biste preuzeli publikaciju:

 

 

 

 

 

Preuzmite ovo obaveštenje za štampu : Da li Kina može da zaštiti svoju ekonomiju od uticaja COVID-19? (120,66 kB)
Vrh strane
  • Serbian
  • English