Novosti
05.09.2019.
Rizik zemlje i ekonomske studije

Coface objavljuje Top 500 kompanija CIE:

Coface CEE Top 500 - 2019 Edition - Stars

 

DA LI SPOLJNI RIZICI ZASENJUJU DUGOTRAJNI SOLIDAN EKONOMSKI RAST U CENTRALNOJ I ISTOČNOJ EVROPI?

 

  • 2018 – isplativa godina za centralnu i istočnu Evropu sa rastom BDP-a 4.3%
  • Top 500 igrača: povećanje prometa i zapošljavanja, gubitak neto dobiti zbog žestoke konkurencije.
  • Sektori: nafta i gas su na prvom mestu među prvih 500, a slede automobilski i transportni i nespecijalizovana trgovina 
  • U Poljskoj se nalaze najveća preduzeća u regionu sa ukupnim prometom koji iz godine u godinu raste.

 

U 2018. godini ekonomska aktivnost u regiji CIE nastavila je solidnu ekspanziju koja je započela 2017.To se posebno odnosilo na Poljsku, Mađarsku i Letoniju, koje beleže stope rasta BDP-a od blizu 5%. Ostale zemlje su iskusile slabiji tempo rasta, uglavnom Rumunija,Estonija i Bugarska.Uprkos razlikama među zemljama, ukupni ekonomski rast u regiji CIE ostao je solidan sa 4,3% u 2018. godini, nakon 4,6% u 2017. “Glavni pokretači su privatna potrošnja, sve veće investicije u osnovna sredstva i izvoz, koji su bili manje dinamični od pre, ali su se ipak proširili uprkos usporavanju evrozone,” kaže Grzegorz Sielewicz, regionalni ekonomista Coface-a za centralnu i istočnu Evropu. U 2018. godini Coface

je povećao ocene za Hrvatsku i Slovačku, nakon niza unapređenja Procene zemlje u prethodnoj godini.Ovo su ključni nalazi nedavne studije Coface-a za Top 500 zemalja CIE.

 

Međunarodna kompanija za kreditno osiguranje predstavlja svoju jedanaestu godišnju studiju o 500 najvećih kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi - Coface CIE Top 500. Ona rangira preduzeća po prometu i dodatno analizira dalječinjenice kao što su broj zaposlenih, okvir kompanija, sektori i tržišta kao i nove kreditne procene kompanije Coface. Ekonomski razvojTop 500 CIE reprezentativan je za tržišni trend u celoj regiji.

 

Top 500 igrača: povećanje prometa i zapošljavanja, gubitak neto dobiti

"Analize pokazuju da je povoljno ekonomsko okruženje bilo korisno za 500 najvećih preduzeća u regionu, što se pretvorilo u veće prihode,” objašnjava Declan Daly, generalni direktor Coface-a za centralnu i istočnu Evropu.Kumulativni promet svih 500 kompanija povećan je za solidnih 9,6% na 698 milijardi EUR. 78,8% navedenih kompanija beleži poboljšanje prihoda (u poređenju sa 80% u 2017. i 63% u 2016. godini). “Međutim, razni izazovi uzrokovali su pad neto dobiti za -1,6% na 30 milijardi EUR. Mala nezaposlenost i opadajuće radno stanovništvo pokreću manjak radne snage, što je postalo glavni izazov kompanijama u pogledu svakodnevnog poslovanja i potencijalnog širenja. Ne samo rastuće zarade, veći rastući ulazni troškovi povećali su operativne rashode kompanija, rezultirajući smanjenjem profita. Konkurencija je sve intenzivnija što rezultira niskim maržama koje ne mogu nadoknaditi veće troškove,”dodaje Daly

 

Veliko poslovanje u Poljskoj i automobilskom sektoru

U Poljskoj se nalaze najveća preduzeća u regionu sa ukupnim prometom koji iz godine u godinu raste, potvrđuje nedavno istraživanje. Vrhunske kompanije u publikaciji Coface dobro su poznate iz prethodnih rangiranja. Poljska rafinerija nafte i prodavac benzina PKN Orlen ostaju neporaženi na vrhu sa 15-postotnim rastom prometa.

Češki Škoda Auto (druga), multinacionalna naftna i gasna kompanija MOL Mađarska (treća) i trgovac Jeronimo Polska (četvrti) odbranili su svoje pozicije iz prethodne godine, a sve uz povećanje prihoda.

 

Automobilski sektor i dalje drži snažnu poziciju u prvih 10, koje su predstavili poznati brendovi poput češke Škode Auto (2. mesto), Folksvagena Slovačka (5. mesto) i Audija Mađarske (7.mesto). U poređenju sa prethodnom godinom, Volksvagen Slovačka je povećao redove zahvaljujući snažnom povećanju prometa od 37,5%. Audi Mađarska je takođe zabeležio umereno povećanje prihoda za 1,1%.

 

Sektori: vodeća pozicija za naftu i gas, a prate ih snažni automobilski i transportni sektor

Tri ključna sektora koja predstavljaju najveće kompanije u regionu (automobilska industrija i transport, nafta i gas, nespecijalizovana trgovina) i dalječine gotovo 60% ukupnog ostvarenog prihoda. Međutim, sve su industrije doprinele povećanju prometa, a glavni doprinosi bili su sektor energetike, automobila i trgovine.

 

Neto profit je pokazao pozitivan razvoj samo za neke sektore, sa povećanjem između 4,6% (drvo i nameštaj) i 41,9% (nespecijalizovana trgovina). Građevinski sektor se ponovo najviše borio sa teškoćama, sa neto gubitkom od -146%, uprkos povećanju prihoda za 10,6%.

 

Sektor minerala, hemikalija, nafte, plastike i farmaceutskih proizvoda vratio se na vodeću poziciju i najveći sektor, profitirajući od povećanja cena nafte u prva tri tromesečja 2018. Rastuće tenzije i zabrinutosti zbog svetske trgovine uzrokovali su pad cena nafte u poslednjem mesecu 2018. Međutim, smanjenje isporuka od strane OPEC-a i njegovih saveznika zadržalo je cene iznad najnižih, zabeleženih u 2016. Štaviše, kompanije CIE iz ovog sektora uglavnom posluju u nizvodnom segmentu, tj. rafiniranje i prerada nafte i gasa. Stoga su bili u stanju da prilagode svoje rafinerijske marže i nisu mnogo trpeli pad cene crnog zlata.

 

Automobilska industrija i transport izgubili su vodeću poziciju u prethodnoj godini. Prihodi kompanija porasli su + 7,6%, dokje neto profit opao za-11,7%. Slabiji rezultati automobilskog i saobraćajnog sektora u odnosu na prethodnu godinu odražavaju globalni pad ovog sektora. Trpi ciklično usporavanje, pojačani protekcionizam i strukturne industrijske promene, uključujući ulaganja u inovacije i promene u ponašanju potrošnje. Pogoršanje sektora ima udarne efekte na zapadnoevropske zemlje, poput Nemačke, gde se automobilska proizvodnja značajno smanjila. Međutim, sektor ostaje ključno ekonomsko uporište za region.

  

Treći sektor na vodećem podijumu je nespecijalizovana trgovina. Kao i prethodne godine, glavna pokretačka snaga rasta u centralnoj i istočnoj Evropi bila je potrošnja domaćinstava, koja se u 2018. godini dodatno ubrzala zahvaljujući niskoj nezaposlenosti i rastućim platama. Ovaj pozitivan uticaj solidne potražnje umanjuje poteškoće u ovom sektoru: povećane plate zaposlenih i nedostatak radne snage upareni sa još uvek osetljivom cenom klijenata i velika konkurencija vrše pritisak na marže.

 

"Ograničenjasnabdevanja, uključujući nedostatak radne snage, veliko korišćenje kapaciteta, rastući ulazni troškovi i uticaj spoljašnjeg usporavanja (direktno i indirektno), zabrinjavaju kompanije koje su aktivne u regionu CIE. Očekuje se da će potrošnja domaćinstava ostati glavni pokretač rasta, iako će ograničeno ubrzanje investicija u osnovna sredstva i slabiji izvoz smanjiti rast BDP-a. Ipak, razmer usporavanja biće ograničen: Coface predviđa da će prosečni rast BDP-a u regiji CIE oslabiti na 3,6% u 2019. godini i 3,2% u 2020. godini“, dodaje Grzegorz Sielevicz, regionalni ekonomista Coface-a za centralnu i istočnu Evropu.

 

 

 

PREUZMI INFOGRAFIKU

 

Infographics

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PREUZMI PUBLIKACIJU

Naša publikacija se može preuzeti besplatno:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Preuzmite ovo obaveštenje za štampu : Coface objavljuje Top 500 kompanija CIE: (461,81 kB)
Vrh strane
  • Serbian
  • English