Novosti
05.09.2018.
Rizik zemlje i ekonomske studije

Coface objavljuje CEE Top 500 kompanija: Potrošnja domaćinstava povećava ekonomsku aktivnost u CIE

Coface CEE Top 500 - 2018 Edition - Stars
  • 2017 – profitabilna godina za Centralnu i Istočnu Evropu: Prosečna stopa rasta BDP-a dostiže  4.5%, najviši nivo u poslednjih osam godina.
  • Bolji rezultati za 500 najvećih preduzeća u regionu u sva tri stuba: prihod, neto profit i regrutovanje.
  • Sektori:Automobilska industrija i transport uspešno su branili svoju prvu poziciju , nafta i gas su se vratili nakon oporavka cene nafte u 2017.
  • Poljska je dom većine Top 500 giganata.

 

 

Međunarodna kompanija za kreditno osiguranje Coface predstavila je desetu godišnju studiju o najvećih 500 kompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi - Coface CEE Top 500. Ona rangira preduzeća prema njihovom prometu i dodatno analizira dalje činjenice, kao što je broj zaposlenih, okvir kompanija, sektora i tržišta, kao i novim kreditnim ocenama kompanije Coface. Trend CIE Top 500 odražava razvoj u regionu. Evo glavnih zaključaka:

Sve u svemu, 2017. je bila odlična godina za zemlje CIE i njihove najveće kompanije. Rast je uglavnom bio pod uticajem povećane privatne potrošnje, što predstavlja povratak spoljne tražnje za izvozom, zahvaljujući oporavku evrozone i poboljšanju potražnje od Rusije. 80% ukupnog izvoza iz ove regije ide u EU, a Rusija je ostala važan trgovinski partner u nekim zemljama, poput onih u baltičkom regionu. 2017. godine Coface je unapredio Procene rizika nekoliko zemalja u regionu, Bugarska, Češka, Estonije, Mađarska, Letonija, Rusija  i Srbija, ostavljajući samo Hrvatsku i Srbiju sa prilično visokim rizikom od neizvršavanja poslovnih obaveza.

""Ekonomija regiona Centralne i Istočne Evrope (CIE) nastavlja da raste, kompanije su u 2017. godini podržale makroekonomsko okruženje, pri čemu je prosečna stopa rasta BDP-a porasla do najvišeg niva u poslednjih osam godina, na 4,5%, nakon 3,1% u 2016. i 3,7% u 2015. godini.Kao rezultat, najvećih 500 kompanija završilo je godinu sa povećanjem prometa od 11,8% na 652 milijarde EUR i povećanjem stope zaposlenosti od 4,7% do 2,4 miliona ljudi“, objašnjava Declan Daly"", izvršni direktor Coface Centralna i Istočna Evropa.

 

Top 500 igrača: povećanje prometa, neto profit i zapošljavanje

Analize pokazuju snažan region CIE koji je u ekspanziji, sa smanjenjem rizika u 2017. godini, što je takođe prešlo u veće prihode (+11,8%) i veću profitabilnost od 16,2% u 500 najvećih preduzeća u regionu. Ove kompanije bile su veoma važni poslodavci u regionu u prošlosti. Čak i ako tržište rada u CIE postaje sve teže i postalo je teže zapošljavanje kvalifikovanog osoblja, najvećih 500 giganata povećao je ukupan broj zaposlenih za 4,7%. Pozitivni opšti razvoj tržišta rada u CIE doveli su do povećanja plata i povećanja poverenja potrošača.

 

Sektori: startna pozicija za automobilsku industriju i transport; nafta i gas ponovo na koloseku

 

Tri ključna sektora koja predstavljaju najveće kompanije u regionu (automobilska industrija i transport, nafta i gas, nespecijalizovana trgovina) i dalje čine skoro 60% ostvarenog prihoda. Ipak, povećanje ukupnog prometa bilo je pokrenuto od strane svih industrija. Glavni doprinosioci u apsolutnim ciframa bili su energetika, automobilska industrija i trgovina, koji su bili i najbrojniji u rang listi sektora. Neto dobit je takođe pozitivno razvijen najviše, sa porastom od 5,0% (drvona i industrija nameštaja) i 51,4% (tekstil, koža i odeća). Najveći ukupni dobici su ostvareni u industriji minerala, hemikalija, naftnoj industriji, proizvodnji plastike i farmaciji (9,5 milijarde evra). Građevinski sektor se ponovo borio sa teškoćama i bio je jedina industrija koja je prijavila neto gubitak (-118,6%), iako se prihodi povećavaju za 16%.

Automobilska industrija i transport je najveći sektor i imao je koristi od sve veće potražnje, posebno u Zapadnoj Evropi, gde se najviše izvozi iz CIE. U regiji CIE postoji rastući udeo preduzeća iz automobilske industrije, dok su već prisutni povećali svoje kapacitete - nedavni primeri uključuju novu fabriku Jaguar Land Rover u Slovačkoj i BMW u Mađarskoj.

Tradicionalna okosnica top 500, minerali, hemikalije, naftni derivati, plastika i farmaceutski sektor, ponovo je na putu usled oporavka cena nafte u 2017. godini. Minerali i nafta su imali koristi od oporavka cena nafte i sve veće potražnje. Hemijska industrija i obrada plastike su zabeležile su veću proizvodnju zahvaljujući novim investicijama i solidnoj potražnji kako na domaćem tako i na spoljašnjem nivou. Farmacija je profitirala od povećane potrošnje domaćinstva, starenja stanovništva, kao i iskustva pozitivnog uticaja stranih direktnih investicija (SDI) i veće potražnje na inostranim tržištima.

Treći sektor na podijumu je nespecijalizovana trgovina. Glavna pokretačka snaga rasta CIE je potrošnja domaćinstva, koja se ubrzala posebno u 2017. godini zahvaljujući smanjenju nezaposlenosti i rastućim platama. Povećana potrošnja zabeležena je u širokim kategorijama trgovine. Ovaj sektor je ponovo najvažniji poslodavac sa gotovo trećinom zaposlenih u CEE Top 500 (608.000 ljudi) koji rade u ovom sektoru, što je povećanje od + 6,3% u odnosu na 2016. godinu.

"Perspektive za 2018. i šire su optimistične, iako se očekuje slabljenje ekonomske ekspanzije. Posle dostizanja maksimalnog rasta od 4,5% u 2017. godini, Coface predviđa smanjenje na 4,1% u 2018. godini i na 3,4% u 2019. godini u regionu CIE. Takvo usporavanje neće biti veliko, a preduzeća i dalje mogu imati koristi od solidne tražnje. Domaćinstva će i dalje biti podržana nižim nivoom nezaposlenosti i rastućim platama. Povratak investicija takođe će pozitivno doprineti rastu. Ipak, nedostatak radne snage u regionu je porastao na visok nivo i postao je važna prepreka, ograničavajući poslovnu i ekonomsku ekspanziju", dodao je Grzegorz Sielevicz , regionalni ekonomista Coface Centralna i Istočna Evropa.

 

PREUZMI InfogrFIKU

Kliknite na sliku da biste započeli preuzimanje!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PREUZMI publiKACIJU

Naša publikacija se može besplatno preuzeti: Kliknite na sliku da biste započeli preuzimanje!

Preuzmite ovo obaveštenje za štampu : Coface objavljuje CEE Top 500 kompanija: Potrošnja domaćinstava pov... (77,83 kB)
Vrh strane
  • Serbian
  • English