Novosti
05.11.2013.
Rizik zemlje i ekonomske studije

Coface CEE Top 500: Top kompanije sa povećanjem prometa ali znatnim opadanjem profita

top-500_medium

 

- Poljska ponovo na prvom mestu, Mađarska i Rumunija sustižu, a Ukrajina je ispala iz Top 3
- najveće kompanije sa više prometa, ali oštrim padom profita
- Ekonomska regija CIE: više nego ikada nehomogena
- stopa nesolventnosti u regionu gotovo se utrostručila

 

 

Međunarodna kompanija za kreditno osiguranje Coface predstavlja svoju petu godišnju studiju o 500 najuspešnijih kompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi - CEE Coface Top 500. Ona rangira 500 najvećih kompanija u regionu po prometu i dodatno analizira dalje podatke kao što su broj zaposlenih, okvir preduzeća, sektori i tržište.

 

Katarzyna Kompowska, izvršni direktor kompanije Coface za Centralnu Evropu, dodala je: „Čak i za evropske zemlje u usponu, 2012. i 2013. bile su teške godine. Međutim, analiza 500 najvećih kompanija pokazuje da čak i u nemirnim ekonomskim vremenima postoji potencijal za rast. Najbolji igrači u CIE povećali su promet za 5%, i pokazali njihov značaj ne samo u regionu, već i za Evropu i njihove glavne zemlje za trgovinu u inostranstvu.

 

Najbolji igrači: Više prometa, ali oštar pad profita

Uprkos ekonomskoj krizi, kod najboljih 500 igrača u regionu promet je povećan za 5% na preko 628 milijardi evra u 2012. Međutim, ovakav učinak nije doveo do stabilnog razvoja u neto profitu. Dok su u 2011. najbolje kompanije iz CIE poboljšale svoj profit, on je opao za skoro 32%, sa 30 milijardi evra na 20 milijardi evra u 2012.

 

Broj zaposlenih u CIE Top 500 pozitivno se razvija, neznatno je porastao za 1,5% u odnosu na prošlu godinu. Međutim, slika je prilično heterogena, povećanje stope nezaposlenosti uglavnom ide ruku pod ruku sa visokom stopom otpuštanja u najboljim kompanijama, kao što pokazuje studija. 

 

3 najuspešnije zemlje: Poljska, Mađarska i Rumunija 

Većina velikih igrača iz regiona CIE opet dolazi iz Poljske, koja pokriva više od jedne trećine najboljih kompanija u ovoj oblasti (171 kompanija, 34,2 %). Pri tome, ova zemlja bi mogla da uveća svoje vođstvo (2011: 31,8 % najboljih kompanija). Najbolje poljske kompanije mogu generisati promet od 234 milijarde evra, što predstavlja povećanje od 6% u odnosu na prošlu godinu. Uprkos gubitku od 30%, poljske kompanije opet ostaju na vrhu u pogledu neto profita (2012: 8.460 miliona EUR; 2011: 12.014 miliona EUR). Ova zemlja je pokazala - posle najjačeg rasta BDP-a u EU u 2011. - naglo usporavanje u 2012, dok je nelikvidnost dostigla rekordni nivo u isto vreme.

 

Mađarska je druga po redu zemlja sa najvećim brojem kompanija (66; 13,2%) među top 500 zemalja u regionu CIE. Mađarska je bila na trećem mestu u 2011. - iako je učinak mađarske privrede (BDP) opao za 1,7%, promet vodećih kompanija neznatno je porastao na 240 milijardi evra (+2,2%). Preporučuje se brižljivo praćenje zemlje jer se neto profit smanjuje iz godine u godinu (-27,5%).
 

Po prvi put, Rumunija je izbacila Ukrajinu sa podijuma i vinula se sa petog na treće mesto. Ovo se može objasniti povećanjem od 22,7% kompanija i ukupno 54 kompanije na listi. Uprkos većem broju kompanija u top 500, promet je bio slab i to je ostavilo Rumuniju na petom mestu (48.559 miliona EUR, +10,8%). Takođe je zauzela peto mesto u pogledu neto profita (+37,7%). 

Ukraine, which was ranked second in 2011, lost its position, as the companies performed badly and 28 fell out of the Top 500. 

 

Pobednici i gubitnici 

Naftni i gasni sektor opet donosi većinu preduzeća na listu Coface CEE Top 500. 65 kompanija generisalo je profit od ukupno 162 milijarde evra (+6%). Posebno u ovom sektoru, 2012. je bila teška godina, ukupni neto profit smanjio se za -34,6%.

 

Na drugom mestu - i daleko iza - nalazi se sektor energetike. 51 kompanija nije čak ni postigla promet upola onoliki koliki je bio promet sektora nafte i gasa (76 milijardi evra). Prosečna stopa rasta u sektoru prilično je obećavajuća (+11%), ali su kompanije iz ovog sektora reagovale su na smanjenje tražnje energije usled recesije otpuštanjem zaposlenih (-12,9%) i morale su da podnesu oštar pad profita.

 

Automobilski sektor je uspeo ove godine da uđe u top 3, kada se posmatra rang lista po sektorima - 42 preduzeća imala su skoro 63 milijarde evra prometa, a najveći udeo došao je iz Češke i Slovačke (dovoljno je samo spomenuti Škoda Auto S.S., Volkswagen Slovačka, KIA Motors). Takođe se ovom sektoru mogu pripisati kompanije sa vrhunskim učinkom iz studije kao što su proizvodnja Mercedes-Benz iz Mađarske ili Ford Rumunija. Iako je neto profit opao za skoro 33%, kompanije u ovom sektoru zaposlile su dodatnih 6.500 ljudi.
 

Najveće povećanje prometa prijavila su preduzeća za distribuciju automobila, prehrambena industrija i veleprodaja. U okviru liste Top 500, više sektora pokazalo je tendencije pada: građevinarstvo, elektronika, metalna industrija, rudarstvo i telekomunikacije. Izgradnja je tradicionalno najviše pogođena ekonomskom krizom, sedam kompanija ovog sektora koje su zastupljene u ovoj studiji imale su pad prometa (-9%) i broja zaposlenih (-8% u 2012.), i takođe najveća nelikvidnost u Centralnoj i Istočnoj Evropi uglavnom dolazi iz građevinskog sektora. 

 

CIE: Privreda se i dalje bori, region je heterogen više nego ikad 

Širom zemalja CIE, može se uočiti neravnomeran razvoj, sa prosečnim godišnjim rastom od 1,2% u odnosu na 5% u tržištima u usponu. Od 2011. stopa nesolventnosti se gotovo utrostručila, a za 2013. se očekuje dalji rast.

 

Ali ako se pogleda pažljivije, očigledno je da su zemlje CIE nehomogenije nego ikad: Dok se neke još uvek bore sa recesijom i negativnim stopama rasta BDP-a, druge beleže stabilan ekonomski rast. BDP po glavi stanovnika kreće se između nešto ispod 3.000 EUR u Ukrajini do preko 17.000 u Sloveniji. Neke zemlje - poput Češke - veoma su bile pogođene recesijom u evrozoni, druge kao što je Estonija imale su značajnu stopu rasta. Stopa nesolventnosti dramatično je porasla u Bugarskoj i Hrvatskoj, dok su Estonija i Letonija imale stvaran pozitivni razvoj.

 

Katarzyna Kompowska je zaključila: „ Posebno u trenutnoj situaciji sa svim tim različitim, nehomogenim događanjima, veoma je važno da se različita tržišta veoma pažljivo posmatraju. Mi ćemo nastaviti da pratimo dešavanja u evropskim zemljama u usponu. Kao snažan i obećavajući region za ekonomski napredak u Evropi, izuzetno je važno da se obrati pažnja na poslovne prilike koje tu postoje.

 

 

O metodologiji:

Najveće kompanije u CIE regionu (promet od ≥ 120 miliona evra) zabeležene su, a isključeni su pružaoci finansijskih usluga kao što su banke, osiguravajuća društva, lizing kuće i brokeri. Pored prihoda, rang lista Coface CEE Top 500 kompanija obuhvata i druge ključne korporativne indikatore, npr. neto profit i broj zaposlenih. Promet i profit su konvertovani u EUR na osnovu kursa na kraju 2012. Podaci su uzeti iz naše baze podataka i dopunjeni spoljnim informacijama po potrebi. Kompanije koje su pozvane da učestvuju u anketi, a koje su odbile da učestvuju nisu uključene su u konačno rangiranje. 

Preuzmite ovo obaveštenje za štampu : Coface CEE Top 500: Top kompanije sa povećanjem prometa ali znatnim ... (140,51 kB)
Vrh strane
  • Serbian
  • English