Novosti
03.02.2013.
Rizik zemlje i ekonomske studije

COFACE IZVEŠTAJ O BANKROTIMA U SRBIJI U 2012

Blokirani računi, učestali stečajevi, pa i bankrotstva među domaćim kompanijama bilans su nerealnog širenja poslovanja pre krize.

 

Privrednici ulaze u blokade i bankrotstva iz tri razloga:

  • Prvo, pre krize preduzeća su se širila u okviru svoje delatnosti i više nego što je tržištu trebalo. Takva poslovna strategija posebno se loše odrazila u farmaceutskim kompanijama koje su proizvodile lekove u količinama daleko većim od potreba tržišta, dok su veledrogerije pristajale na predugačke rokove plaćanja od čak 500 dana.
  • Drugi razlog propasti srpskih biznismena je širenje van svoje osnovne delatnosti. Firma kojoj su agrar i maloprodaja hrane bili jedini sektori poslovanja naprasno je ulagala desetina miliona evra u nekretnine, zemljište, akcije na berzi.
  • I treće, najgore od svega je što su se za takve svoje investicije zaduživali po visokim kamatama. Srpski biznismeni su se zaduživali na godinu, najviše dve po kamatama koje su bile i do 12 odsto godišnje.

Srpska privreda hronično pati zbog nedostatka kapitala (kako stranih investicija tako i loše ponude domaćeg kapitala)

 
Građevina:

 

SRBIJA ima 11.000 registrovanih građevinskih preduzeća, od kojih oko 2.500 postoji samo na papiru, dok je 80 odsto preostalih firmi nelikvidno i preti im stečaj
GRAĐEVINSKI materijali poskupeće tokom godine (2013) za oko 20% - razlog su najavljene više cene energenata i rudne rente, što na kraju znači i veće izdatke na ime poreza. Proizvođači materijala već duže imaju problem sa plasmanom svojih proizvoda, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu, očekuje se da polovina sada "živih" fabrika do kraja godine stavi katanac na brave. Bez posla će tako ostati oko 5.000 radnika.

 

Farmaceutska industrija:

 

U poslednje vreme sa farmaceutskog tržišta sve češće nestaju i proizvođači i veledrogerije. Prvo je bankrotirao "Srbolek" sa dugom od 50 miliona evra (jedini proizvođač nitroglicerina u Srbiji). Ista sudbina nedavno je snašla i "Habitfarm" (proizvođača citostatika), a pitanje je šta će biti i sa "Jugoremedijom" u kojoj radnici kontinuirano štrajkuju. Posle krize "Galenika" se oporavlja, ali budućnost ove fabrike dobrim delom zavisi od kredita od 70 miliona evra, koji čeka na garancije države.
Među prvih sedam veledrogerija više ne postoje "Unihemkom", "Vetprom hemikalije", "Velefarm" i "Vetfarm", vidi se da veletrgovine ne mogu da izdrže neplaćanje od strane državnih bolnica, domova zdravlja i apoteka.

 

Trgovina:

 

Sektor trgovine, koji zapošljava najveći broj ljudi u privredi Srbije, od kojeg zavisi stanje u svim drugim privrednim granama, ali indirektno i kupovna moć i životni standard stanovništva, beleži veliki pad i u broju zaposlenih i u godišnjem prometu

Na kraju 2012. godine u Srbiji bilo registrovano 105.105 aktivnih privrednih društava i 218.127 preduzetnika.
U Registru privrednih subjekata na kraju 2012. bilo je registrovano i 5.686 privrednih društava u procesu likvidacije i 2.647 u stečajnom postupku.

Posmatrano prema delatnostima, i u 2012. godini, kao i prethodnih godina, među novoosnovanim privrednim subjektima preovlađivale su trgovinske, ugostiteljske i uslužne delatnosti (taksiranje, kozmetičke i frizerske usluge i računarsko programiranje).

Na povećanje broja obrisanih privrednih društava u 2010. i 2011. godini, kada je zabeležen rekordni broj od 13.581 obrisanog preduzeća, najviše je uticala primena automatskog stečaja, koja je u prošloj godini obustavljena pošto su te odredbe Zakona o stečaju proglašene neustavnim, navodi se u saopštenju. 

 

Na kraju decembra 2012 privreda je bankama dugovala 1.655 milijardi dinara.

Gotovo 60.000 firmi i radnji ima blokirane račune zbog 147,4 milijarde dinara duga, i to bez obračunate kamate. To čini petinu svih zvanično registrovanih privrednika.

 

nesolventnost
Vrh strane
  • Serbian
  • English