Novosti
06.02.2023.
Ekonomske publikacije

Od prevelikog pesimizma do prevelikog optimizma - Coface Barometar Q4 2022.

Od prevelikog pesimizma do prevelikog optimizma - Coface Barometar Q4 2022.

Godina 2023. počinje dobrim makroekonomskim vestima. Zahvaljujući prijatnoj jeseni i blagoj zimi koji su bili neuobičajeni sa klimatske tačke gledišta - što je najmanje dobra vest - Evropa je izbegla recesiju koja je dugo izgledala neizbežna. Povećanje efikasnosti u svim sektorima i usporavanje aktivnosti učinili su ostalo, što je omogućilo nagli pad cena energenata i na taj način dovelo do dobrodošlog usporavanja inflacije. Izgledi snažnog oporavka Кine u drugoj polovini godine, iako veoma neizvesni, takođe izazivaju nadu da će globalna ekonomija izaći iz trenutnog pada. To je bilo dovoljno da podivljaju finansijska tržišta, posebno u Evropi: akcije, obveznice, krediti itd., a sve su to sada u očima investitora, koji su sa pravom umireni činjenicom da je najgori mogući scenario za sada u zalivu.
 
U suštini, slažemo se sa tim, ali ne treba sebi da dozvolimo preveliko zadovoljstvo. Izazovi sa kojima se globalna ekonomija suočila prošle godine i dalje su prisutni, a višestruka kriza koju doživljavamo neće nestati: geopolitička fragmentacija, energetska kriza, klimatske promene, rizici od epidemije... Svet prolazi kroz ubrzanu transformaciju, što stvara rizike da može uništiti čak i tako dobro pripremljene scenarije.
 
Кratkoročno gledano, glavni rizik leži u kontinuitetu tokom vremena dva glavna faktora koji stoje iza trenutnog porasta optimizma. S obzirom na uticaj Кine na tržišta roba (nafta i tečni prirodni gas), pomirenje kineskog ekonomskog oporavka sa pratećim, široko rasprostranjenim i još uvek neprimetnim padom inflacije izgleda relativno iluzorno. Ovo je utoliko istinitije s obzirom na to da bazna inflacija tek blago usporava ili, u mnogim zemljama, i dalje raste. Očekivana pauza na prelazu leta u procesu monetarnog pooštravanja koje su postavile glavne centralne banke mogla bi samim tim biti samo privremena, kao i preovlađujući osećaj olakšanja.
 
U tom kontekstu izvršili smo nekoliko promena u našoj zemlji (5 promena) i sektorske procene rizika (16 promena). U neto iznosu, međutim, i dalje postoji trend smanjenja.
 
Koji? Saznajte tako što ćete preuzeti našu publikaciju.
 

Preuzmite publikaciju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzmite publikaciju : Od prevelikog pesimizma do prevelikog optimizma - Coface Barometar Q4 ... (6,32 MB)
Vrh strane
  • Serbian
  • English