Novosti
26.06.2023.
Rizik zemlje i ekonomske studije

Pritisak na poljoprivredne resurse

Pritisak na poljoprivredne resurse

Dok su globalni ekonomski izgledi i dalje neizvesni i usko povezani sa trendovima inflacije i odlukama monetarne politike centralne banke, naša zabrinutost se pojačava u vezi sa poljoprivrednim proizvodima u drugom kvartalu 2023. Visoki troškovi proizvodnje, trgovinske tenzije i loši vremenski uslovi će nastaviti da utiču na globalne poljoprivredne proizvodnje u narednim mesecima.
 
Iako su cene hrane pale sredinom 2022. godine, one su i dalje visoke po istorijskim standardima (Grafikon 1). Nekoliko zemalja, na čelu sa Indijom, najavilo je da će zadržati ograničenja izvoza hrane uvedena kao odgovor na visoke cene pre skoro godinu dana tokom druge polovine godine. Ove mere će nastaviti da ograničavaju međunarodnu trgovinu u vreme kada su zalihe žitarica velike. Na primer, Кina trenutno drži preko 50% svetske ponude pšenice (Grafikon 2).

Graphs agrifood

Poljoprivredni proizvodi ostaju u centru geopolitičke igre

Snabdevanje žitom je ključni deo strategije prinude Vladimira Putina, formalizovane stvaranjem pomorskog koridora u Crnom moru, i trebalo bi da traje sve dok traje sukob. Sporazum, koji je veoma krhak jer se produžava svaka dva meseca, potvrđuje pritisak na globalne lance snabdevanja žitom u srednjem roku.
 
Кonačno, sve veća učestalost klimatskih i meteoroloških promena samo će povećati volatilnost cena poljoprivrednih proizvoda. Na severnoj hemisferi, aktuelni rani periodi intenzivnih vrućina i značajnog deficita vode će uticati na prinose žitarica (pšenica, kukuruz) do kraja godine.
 
Štaviše, skoro izvesna pojava (>90%) El Niño razdoblja u trećem kvartalu 2023. dodatno će povećati postojeće napetosti. Sinonim za toplije, suvo vreme od normalnog u Indo-Pacifiku će pogoršati osnovne efekte klimatskih promena. Кonkretno, proizvodnja nekoliko poljoprivrednih proizvoda (šećer, palmino ulje, žitarice) biće pogođena od kraja 2023. godine.
 
U tom kontekstu, cene poljoprivrednih proizvoda su već porasle, kao i šećer, pšenica, kukuruz i kakao. Šećer je dobar pokazatelj budućih trendova, jer kombinuje sve postojeće rizike: podleže izvoznim ograničenjima velikih proizvođača, dok cene sirove nafte tipa Brent podržavaju potražnju šećera za proizvodnju bioetanola. Pored toga, vremenske prognoze povećavaju neizvesnost u pogledu nivoa proizvodnje u 2023. za najveće svetske proizvođače (Brazil, Indija i EU).
 
 
> Pročitajte našu punu procenu poljoprivredno-prehrambenog sektora za više detalja.

Preuzmite ovo obaveštenje za štampu : Pritisak na poljoprivredne resurse (351,63 kB)
Vrh strane
  • Serbian
  • English