Novosti
15.05.2023.
Rizik zemlje i ekonomske studije

7 saveta za uspešno upravljanje i procenu poslovnih rizika

7 saveta za uspešno upravljanje i procenu poslovnih rizika

Trenutna neizvesna situacija u privredi dovodi do velikih problema sa novčanim tokom u mnogim kompanijama. Sprečavanje propusta ili naplata potraživanja bez odlaganja ključno je za opstanak tih kompanija.
 
Kako biste stekli bolji uvid u vaše upravljanje i unapredili procenu poslovnog rizika, kroz ovih 7 saveta pomoći ćemo vam da otkrijete kako da zaštitite vaše poslovanje:

 

 

1-  Uspostavite direktan kontakt sa kompanijom

Upravljanje prodajom i upravljanje rizikom dve su odvojene funkcije.
 
Savetujemo vam da uspostavite jasne politike kreditiranja kupaca, uključujući kreditne uslove, kreditna ograničenja i rokove plaćanja. I obavestite klijente o ovim pravilima unapred kako biste izbegli nesporazume.
 
Takođe možete razmisliti o ponudi popusta ili drugih podsticaja za kupce koji pre roka plate svoje račune. To može pomoći u podsticanju pravovremenih plaćanja i poboljšanju novčanog toka.

 

2-  Istražite kompaniju

Pre dogovora o kreditnim uslovima, trebali biste proveriti njihovu kreditnu sposobnost pregledom njihove kreditne istorije, kreditne ocene i istorije plaćanja. To vam može pomoći da izbegnete klijente koji će verojatno kasniti sa plaćanjem.
 
Ako nemate resurse za to, Coface će to učiniti umesto vas. Pomoću poslovnih izveštaja, kreditnih ocena ili kreditnih mišljenja proverite Coface rešenja za upravljanje kreditnim rizicima.

 

3-  Ostanite informisani razgovarajući sa vama jednakima

Ako se pridružite trgovačkim udruženjima ili profesionalnom savezu u svom sektoru, možete redovno da pratite svoje poslovne partnere razgovarajući sa ljudima koji takođe rade sa njima.

 

4-  Osigurajte svoje poslovne transakcije

Zaštitite svoje poslovanje osiguranjem potraživanja: ovo je način da procenu i praćenje vašeg portfolija prepustite spoljnim saradnicima, ostvarite sigurnu naplatu i iskoristite usluge naplate potraživanja.
 
> Više o Coface rešenjima za osiguranje potraživanja

 

5-  Nemojte lako da odobrite prekoračenje kredita

Ako kupac kasni sa plaćanjem, odmah ga kontaktirajte kako biste ga podsetili na njegovu obvezu. To vam može pomoći da izbegnete kašnjenja u plaćanju i moguće neispunjenje obveza.
 
I zapamtite, vaš nedostatak snage na početku moze da se vrati i da vas proganja.

 

6-  Zadržite ili zatražite dokaz

Sačuvajte ili zatražite dokumenta koja potvrđuju da je roba isporučena ili da su kupljene usluge. Morate osigurati da kupac nema razloge da kasnije uskrati plaćanje.
 
I budite oprezni. Kada pristajete na posebne uslove plaćanja, budite razumno fleksibilni, ali svakako u potpunosti dokumentujte sve uslove i pažljivo ih pratite.

 

7 -  Praćenje kredita sa odgovarajućim alatima

Razmislite o korištenju tehnologije za automatizaciju procesa upravljanja kreditima, kao što su provere kredita, fakturisanje i podsetnici za plaćanje. To može pomoći u pojednostavljavanju operacija i smanjenju grešaka.
 
Redovno pratite kreditnu sposobnost svojih kupaca kako biste bili sigurni da ispunjavaju svoje obveze plaćanja. Lakše prepoznajte potencijalni problem i preduzimanje pravovremenih radnji.
 
Coface nudi efikasna rešenja za praćenje kako biste bili obavešteni kad god se promeni situacija nekog od vaših klijenata.

 

Bonus savet:Potražite savet stručnjaka

Ako niste sigurni u najbolju praksu upravljanja kreditima: potražite savet od finansijskog stručnjaka ili stručnjaka za upravljanje rizicima kao što je Coface. Možemo vam pružiti smernice o tome kako efikasno upravljati kreditom i izbeći poslovne rizike. > Kontaktirajte nas sada!

 

Preuzmite i podelite naš infografik kako biste pomogli kompanijama da izbegnu kreditne rizike

 

 

 

 

 

 

Vrh strane
  • Serbian
  • English